Autor |
Wiadomość |
AltaGid |
Wysłany: Śro 23:12, 08 Sie 2007 Temat postu: |
|
Hello! Help solve the problem.
Very often try to enter the forum, but says that the password is not correct.
Regrettably use of remembering. Give like to be?
Thank you! |
|
|
Bombel |
Wysłany: Czw 20:11, 23 Lut 2006 Temat postu: |
|
Carbo, BCAA jeśli chodzi o mnie |
|
|
Maćko |
Wysłany: Sob 13:24, 18 Lut 2006 Temat postu: |
|
Ja sobie łykam Vigor complete na wzmocnienie. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:35, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Suche drożdże zawierają najwięcej prawie wszystkich witamin również dlatego, że są suche i wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte, w tym witaminy, są skoncentrowane. Przy żywieniu optymalnym nie ma potrzeby zjadać drożdży. Są one chemicznie mało podobne do składu chemicznego ciała ludzkiego, zatem nieprzydatne w żywieniu człowieka, mimo tego, że zawierają najwięcej witamin. Niektórzy ludzie uwierzyli, że witaminy są dobre na wszystko i czym więcej się ich zjada, to tym lepiej dla organizmu. Nawet uważane za najlepsze witaminy, jeżeli się ich zjada zbyt dużo, powodują różne szkody dla organizmu:
Witamina A - zmęczenie, drażliwość, jadłowstręt, wychudzenie, wymioty, gorączka, powiększenie wątroby i śledziony, zmiany skórne, łysienie, suchość włosów, pękanie i krwawienie warg, anemię, bóle głowy, obrzęki, bóle kości i stawów. U dzieci: wzrost cisnienia śródczaszkowego, obrzęk tarcz nerwów wzrokowych, zaburzenia widzenia, obrzęki bolesne, zatrzymanie wzrostu.
Witamina B1 - bóle głowy, zaburzenia oddychania, uczulenia, obniżenie ciśnienia krwi, przy podaniu injekcji bywa wstrząs anafilaktyczny.
Witamina B6 - ciężka neuropatia obwodowa.
Witamina B9 - reakcje alergiczne, zaburzenia przewodu pokarmowego, zaburzenia snu, pobudzenie lub depresja.
Witamina B12 - reakcje alergiczne, nasilenie objawów łuszczycy, trądzik.
Witamina C - zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, wymioty, biegunka,powstawanie kamieni moczanowych, cystynowych i szczawianowych w nerkach, osłabienie odporności na infekcje, przy niektórych modelach żywienia również działanie miażdżycorodne.
Witamina F - biegunka, bóle brzucha, osłabienie, uczucie zmęczenia, zamazane widzenie, bóle głowy, wysypki, upośledzenie czynności gruczołów płciowych i niedoczynność tarczycy.
Witamina PP - uszkodzenie wątroby.
Moim celem nie jest straszenie, a tylko przekazanie wiedzy dotyczącej witamin i wykazanie, że nie jest prawdą, iż im więcej witamin, tym lepiej. Przy żywieniu optymalnym dolegliwości spowodowanych niedoborem lub nadmiarem różnych witamin nie spotyka się. Przy każdym innym modelu żywienia mogą występować objawy niedoboru witamin, a gdy człowiek uwierzy, że witaminy są dobre na wszystko, że czym więcej się ich zje, tym będzie lepiej, może dochodzić do groźnych objawów przedawkowania witamin. Należy pamiętać, że nawet niewielkie nadmiary różnych witamin, lub niekorzystne proporcje między nimi, muszą powodować i powodują określone zaburzenia w organizmie, których jeszcze nie widać, ale które są i za które się płaci. Płaci się chorobami i krótszym życiem. Nie należy przy żywieniu optymalnym stosować dodatkowo witamin czy różnych preparatów wzmacniających (głównie producentów), ponieważ witaminy są w zjadanych produktach, a żółtko jaj jest o wiele lepsze od wszystkich polecanych odżywek. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:35, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Takie małe podsumowanie:
Witaminy są cząstkami organicznymi spełniającymi taką samą rolę (prawie) we wszystkich organizmach żywych, ale tylko zwierzęta wyższe utraciły zdolność ich wytwarzania. Są potrzebne w małych ilościach w pożywieniu zwierząt wyższych. Spełniają one różnorakie funkcje, wchodząc w skład wielu enzymów (maszyn), bez których utrzymanie życia byłoby niemożliwe.
Przy każdym innym modelu żywienia zapotrzebowanie na poszczególne witaminy zmienia się znacznie i wszelkie wyliczenia potrzeb organizmu odnośnie witamin i wszelkie zalecenia ich dodatkowego (oprócz żywienia) dostarczania dla organizmu pisane są palcem na wodzie. Żadna fabryka farmaceutyczna nie potrafi, także odnośnie witamin, ulożyć takiego ich zestawu w pigułce, aby skład pigułki był najlepszy dla KAŻDEGO człowieka. Ponadto człowiek nie potrzebuje żadnych witamin. Ilość i rodzaj tych enzymów oraz zawartych w nich różnych witamin znaleźć można w najbardziej korzystnych ilościach i proporcjach tylko w produktach, w których skład chemiczny jest najbardziej zbliżony do składu chemicznego ciała ludzkiego. W tych produktach przemiana materii odbywa się w sposób najbardziej zbliżony do przemiany materii w organizmie człowieka i jest regulowana przy pomocy tych samych enzymów, zawierających te same witaminy w ilościach dokładnie takich, jakie są potrzebne. Podawanie jakiejkolwiek witaminy z zewnątrz powoduje, bo musi powodować, określone zaburzenia w funcjonowaniu organizmu. Witamin można znaleźć nie mniej i nie więcej niż dokładnie potrzeba, tylko w naturalnych produktach pochodzenia zwierzęcego, gdzie występuję nie w postaci "gołych witamin", a w postaci gotowych enzymów (maszyn). A właśnie te są dla organizmu potrzebne.
Wszystkie witaminy w formie gotowych enzymów w najbardziej korzystnych ilościach i proporcjach występują tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przemiana materii u roślin jest inna. Inne są w niej zaangażowane witaminy i enzymy i występują w ilościach - takich, jakie potrzebuje roślina i w takiej formie , jaka jest potrzebna dla roślin. Rośliny nie po to wytwarzają witaminy, aby sprawić przyjemność człowiekowi, ale po to, aby włączyć je we własną przemianę materii. Witaminy zawarte w produktach pochodzenia roślinnego powinny przejść przez organizm zwierzęcia trawożernego, aby to zwierzę wbudowało je w swoje enzymy, aby tych enzymów i zawartych w nich witamin bylo dokładnie tyle i takich, jakie są potrzebne dla zwierzęcia. Ponieważ czlowiek ma prawie taką samą przemianę materii jak zwierzęta, a zupełnie odmienną od przemiany materii u roślin, rozsądek nakazuje, aby spożywać witaminy w formie, ilościach i proporcjach takich, jakie można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest właściwością umysłów spaczonych piętnem grzechu pierworodnego zupełnie fałszywe widzenie rzeczywistości. Jeśli nauka w badaniach podstawowych ustali pewne prawa i zasady, to ta sama nauka proponuje ludziom wnioski i wynikające z nich zalecenia krańcowo odmienne od wniosków wynikających z tych ustaleń. Takie postępowanie dotyczy wszystkich dziedzin życia ludzkiego, w tym roli witamin, odżywiania, czy zaleceń zdrowotnych.
Często spotykałem się z zarzutem, że w żywieniu optymalnym jest za mało witamin. Takie mniemanie nie jest oparte na konkretnych badaniach, które by wykazały ile i jakich witamin znajduje się w diecie optymalnej, czy jest ich za dużo, czy za mało, czy dokładnie tyle ile potrzeba w tym właśnie modelu żywienia. Takich badań nie robiono, zresztą nie ma ku temu żadnej potrzeby. Szkoda czasu i pieniędzy na podobne badania. Nauka ustaliła, że najwięcej witamin znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, a lekarz, dietetycy i dziennikarze robią ludziom wodę z mózgów, namawiając ich do jedzenia warzyw i owoców właśnie dlatego, że zawierają one dużo witamin. Nie zawierają - taka jest prawda. Wszystkie witaminy znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego w najkorzystniejszych postaciach (enzymy), ilościach i proporcjach. Nie wszystkie witaminy znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego, występują one w niekorzystnej dla człowieka postaci i w niekorzystnych ilościach i proporcjach. W jakich produktach znajduje się faktycznie najwięcej witamin przedstawia poniższe zestawienie:
Witamina A - wątroba, żółtka jaj, mleko, masło, śmietana
Witamina B1 - suche drożdże, wieprzowina, podroby, ryby
Witamina B2 - suche drożdże, wątroba, nerki, ser, jaja, ryby
Witamina B5 - suche drożdże, wątroba, nerki, ser, jaja, mięso
Witamina B6 - suche drożdże, wątroba, nerki, ser, jaja, ryby
Witamina B8 - wytwarzana przez bakterie jelitowe plus wątroba, nerki, czekolada, jaja
Witamina B9 - suche drożdże, wątroba, nerki, ostrygi
Witamina B12 - wątroba, nerki, ostrygi, ryby, mięso, jaja
Witamina C - owoce, warzywa, wątroba, nerki, najwięcej nadnercza
Witamina D - wątroba, tuńczyk, sardynka, żółtko jaj, masło, ser
Witamina E - oliwa, orzechy, migdały, mleko, masło, jaja, czekolada
Witamina K - wytwarzana przez własne bakterie plus wątroba, jaja, mięso
Witamina PP - wątroba, mięso, nerki, ryby
Niektóre pierwiastki śladowe:
Miedź - wątroba cielęca, barania, wołowa, małże, kakao, orzechy
Selen - wątroba z drobiu, wołowa, ryby, jaja
Cynk - pstrąg, wątróbki, drożdże, nerki, węgorz |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:34, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
[color=orange]SELEN [/color]
Selen nalezy do pierwiastków sladowych, inaczej zwanych mikroelementami. Nie zostalo ostatecznie ustalone dzienne zapotrzebowanie na selen, ale ocenia sie, ze wynosi ono ok. 50 mg. Duze ilosci selenu wchodza w sklad miesni, krwinek czerwonych, jader, nerek, watroby, a takze wlosów i paznokci.
Selen znajduje sie w:
-podrobach
-owocach morza
-chudym miesie, drobiu
-kielkach pszenicy
-pieczywie i kaszach z pelnego przemialu
-niektórych warzywach (m.in. cebula, brokuly, pomidory)
-drozdzach wzbogaconych selenem.
Selen jest niezbedny dla: -unieczynnienia toksycznych wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele chorób, m.in. nowotworów, chorób serca i ukladu krazenia, chorób reumatoidalnych
-prawidlowej czynnosci tarczycy
-zwiekszenia odpornosci organizmu
-ochrony przed dzialaniem metali toksycznych (kadm, rtec, arsen).
Niedobór selenu powoduje: -zwiekszone ryzyko zachorowania na nowotwory
-zwiekszone ryzyko chorób serca i ukladu krazenia
-zaburzenia czynnosci tarczycy
-oslabienie miesniowe.
Przedawkowanie selenu powoduje: -lysienie,
-choroby skóry i paznokci
-nudnosci, wymioty
-próchnice zebów
-nowotwory.
Nie nalezy przyjmowac wiekszych dawek niz zalecane, gdyz selen moze wówczas byc toksyczny.
Do niedoboru selenu dochodzi w wyniku:
-spozywania wody i diety o zmniejszonej zawartosci selenu. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:33, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Chrom
Podstawowe informacje
Pierwiastek regulujacy poziom cholesterolu i kwasów tluszczowych. Bierze udzial w uwrazliwieniu komórek na insuline i w trawieniu bialek.
Zapotrzebowanie
Dorosli okolo 30-80 g dziennie
Zródla:
-Jarzyny zielonolisciaste
-Owoce
-Mieso
Niedobory
Objawy: Wzrost poziomu cholesterolu i kwasów tluszczowych we krwi, niedostateczny metabolizm glukozy, w ciezkich niedoborach uszkodzenie nerwów. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:33, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Krzem
Podstawowe informacje
Jest to nie bedacy metalem pierwiastek który zostal niedawno dodany do listy mikroelementów. Bierze udzial w syntezie kolagenu i prawidlowym rozwoju koscca. Stezenie krzemu w surowicy krwi jest mniejsze niz w skórze. Niektórzy naukowcy twierdza, ze zmniejsza ryzyko miazdzycy, opóznia proces starzenia, zapobiega osteoporozie i zwyrodnieniu stawów.
Zródla: -Woda pitna
-Piwo
-Skórka z kurczaka
-Zboze
-Warzywa takie jak marchewka, pietruszka, burak |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:33, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Jod
Podstawowe informacje: Jod jest jednym z podstawowych pierwiastków niezbednych do prawidlowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w sklad hormonów wydzielanych przez gruczol tarczowy, które biora udzial w regulowaniu podstawowych funkcji zyciowych: kontroluja temperature, uklad nerwowy, miesniowy, podzial komórek.
Zapotrzebowanie
Mezczyzni i chlopcy
11 do 24 lat 150 g dziennie
25 lat wzwyz 150 g dziennie
Kobiety w ciazy
175 g dziennie
Kobiety karmiace piersia
200 g dziennie
Zródla:
-Sól jodowana
-Jarzyny
-Ryby |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:32, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Fluor
Podstawowe informacje
Fluor jest mikroelementem bioracym udzial w aktywacji i zahamowaniu dzialania niektórych enzymów. Jest obecny we wszystkich tkankach organizmu. W kosciach, zebach osiaga zdecydowanie wieksze stezenie niz w innych tkankach.Czy fluor jest niezbednym mikroelementem? Niektórzy twierdza, ze tak. Niewatpliwie fluor wplywa na budowe i przemiane szkliwa. Z tego powodu woda jest wzbogacana o sole fluoru.
Zapotrzebowanie:
Mezczyzni
14 do 18 roku zycia 2.9 mg dziennie
Od 19 wzwyz 3.1 mg dziennie
Kobiety
18 lat i ponizej 2.9 mg dziennie
19 i wzwyz 3.1 mg dziennie
Zródla:
-Zelatyna
-Ryby
-Malze
-Krewetki
-Woda pitna
Przedawkowanie i objawy uboczne:
Fluor jest latwo przyswajalnym pierwiastkiem, niekiedy moze byc bardzo toksyczny. Zbyt duzo fluoru moze zniszczyc szkliwo. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:32, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
POTAS
Potas wraz z sodem odpowiada za gospodarke wodna organizmu. Niedobór sodu, bedacy wynikiem nieprawidlowego odzywiania, praktycznie nie wystepuje. Wiekszosc osób przyjmuje raczej za duzo sodu (glównie w postaci w soli kuchennej). Dzienne zapotrzebowanie organizmu na potas wynosi okolo 3,5 g. Jest on wydalany wraz z moczem i kalem, przy czym zazwyczaj ilosc wydalonego potasu odpowiada ilosci potasu przyjetego z pozywieniem. W przypadku niedoboru lub nadmiaru potasu organizm nie moze, jak np. w przypadku wapnia, wyrównac ilosci potasu przez regulowanie jego wydalania.
Potas znajduje sie w: -chlebie pelnoziarnistym,
-orzechach,
-bananach,
-marchwi,
-miesie.
Potas jest niezbedny dla:
-gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu;
-przenoszenia bodzców do miesni i komórek nerwowych;
-pracy miesni i serca.
Niedobór potasu powoduje: -oslabienie miesni,
-zmeczenie,
-wzdecia,
-zaparcia,
-zaburzenia rytmu serca.
Przedawkowanie potasu powoduje: -zmeczenie,
-oslabienie,
-zaburzenia sluchu,
-zaburzenia czynnosci serca,
-ukladu krazenia i nerek.
Do niedoboru potasu dochodzi w wyniku:
-regularnego stosowania srodków przeczyszczajacych - nie mozna ich naduzywac;
-regularnego stosowania leków odwadniajacych - przy stosowaniu niektórych leków odwadniajacych nalezy uzupelniac potas w organizmie;
-wymiotów i biegunki.
Preparaty zawierajace potas sa dostepne jedynie na recepte. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:31, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Mangan
Podstawowe informacje
Mangan jest pierwiastkiem niezbędnym w śladowych ilościach do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest elementem strukturalnym kości i skóry. Prawie nie spotyka się chorób związanych z niedoborem tego pierwiastka. Niekiedy u osób nadużywających suplementacji preparatami mikroelementów oraz u osób pijących wodę z dużą zawartością manganu może dojść do przedawkowania tego elementu. Prowadzi to do demencji, schizofrenii, pogłębienia choroby Parkinsona. Prawdopodobnie bezpieczna dawka dzienna u dorosłych wynosi około 2 do 5 mg.
Źródła:
-Zboża
-Orzechy
-Owoce
-Herbata |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:30, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Cynk
Podstawowe informacje
Organizm ludzki nie jest w stanie funkcjonowac bez tego pierwiastka, nalezacego do grupy metali ciezkich. Jest niezbedny do syntezy DNA i RNA, bialek, insuliny i nasienia. Bierze udzial w metabolizmie weglowodanów, tluszczy, bialek i alkoholu. Wspóldziala z witamina A. Ponad 70 róznych enzymów wymaga cynku do prawidlowego dzialania. Jest takze integralna czescia tkanek i wplywa na prawidlowe gojenie ran, prawidlowy wzrost i rozwój plodu. Mozliwe, ze bierze udzial w zapobieganiu rozwojowi przeziebienia, wówczas, gdy stosuje sie go regularnie.
Zapotrzebowanie
Chlopcy i mezczyzni
15 mg dziennie
Dziewczeta i kobiety
12 mg dziennie
Kobiety w ciazy
15 mg dziennie
Kobiety karmiace
19 mg dziennie
Zródla
Produkty bogate w bialko
Mieso
Drób
Produkty pelno pszenne
Niedobory
Objawy: Zahamowanie wzrostu, utrata apetytu, zaburzenia gojenia ran. Niektóre potrawy bogate w blonnik moga wiazac cynk w przewodzie pokarmowym i zaburzac jego wchlanianie.
Wazne informacje
Pierwszym objawem przedawkowania cynku sa wymioty. Niekiedy cynk przechowywany niewlasciwie moze wejsc w reakcje z kwasami zawartymi w pozywieniu i w ten sposób powodowac zatrucia organizmu. Cynk wchodzi takze w reakcje wewnatrz organizmu z miedzia powodujac niemoznosc jej wykorzystania. Niektórzy naukowcy z grupy badawczej pod nazwa Massachusetts wiaza chorobe Alzheimera z cynkiem. Sugeruja, ze cynk wplywa na powstawanie blaszki w mózgowiu osób chorych na te chorobe. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:30, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Miedź
Podstawowe informacje
Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu, w prawidłowym gojeniu ran, we wchłanianiu i transporcie żelaza, w metabolizmie kwasów tłuszczowych i w powstawaniu RNA (kwasu rybonukleinowego).
Zapotrzebowanie
Choć nie są stworzone normy dotyczące dziennego zapotrzebowania na miedź, uważa się, że dorośli powinni spożywać od 1,5 do 3 mg dziennie.
Źródła:
-Zboże
-Orzeszki ziemne
-Małże
-Wątróbka
-Płatki
-Żółtka jaj
Ważne informacje
Jeżeli do gotowania czerwonej kapusty, buraków używasz miedzianego garnka, czerwony barwnik zawarty w tych warzywach (antycyjnek) zmieni zabarwienie potrawy na kolor niebieskawy. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:29, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
ŻELAZO
Dzienne zapotrzebowanie na zelazo wynosi 15-18 mg. Jest ono wieksze u dziewczat w okresie wzrostu, kobiet w ciazy i karmiacych piersia, a takze podczas miesiaczki. Zwiekszone zapotrzebowanie na zelazo u kobiet ciezarnych najczesciej nie zostaje pokryte przez pozywienie bogate w zelazo. Dlatego w czasie ciazy lekarz powinien regularnie sprawdzac poziom zelaza we krwi i w razie potrzeby przepisac odpowiednie preparaty. Nie zaleca sie przyjmowania preparatów zelaza na wlasna reke, poniewaz moze dojsc do jego przedawkowania. Organizm przyswaja zelazo pochodzenia zwierzecego duzo lepiej niz zelazo pochodzenia roslinnego.
Zelazo znajduje sie w:
podrobach zwierzecych (zwlaszcza w watróbce);
suszonych morelach, rodzynkach,
warzywach straczkowych,
czerwonym miesie,
chlebie pelnoziarnistym,
zóltku jaja.
Zelazo jest niezbedne dla:
tworzenia hemoglobiny - barwnika krwi, transportujacego tlen do tkanek.
Niedobór zelaza powoduje:
anemie (niedokrwistosc), której objawami sa: blada skóra, krótki oddech, oslabienie i latwe meczenie sie, zawroty glowy, wypadanie wlosów, lamliwe paznokcie.
trudnosci w nauce i koncentracji.
Przedawkowanie powoduje:
zatrucie (jesli zelazo jest przyjmowane w duzych dawkach);
marskosc watroby (przy dlugotrwalym stosowaniu).
Do niedoboru zelaza dochodzi w wyniku:
duzej lub dlugotrwalej utraty krwi;
zwiekszonego zapotrzebowania na zelazo w ciazy i okresie karmienia piersia oraz u dziewczat w okresie wzrostu;
zbyt dlugiego karmienia niemowlat wylacznie mlekiem;
stosowania niektórych diet eliminacyjnych;
chorób zoladka lub jelit, w których zelazo jest zle przyswajane.
Leki uzupelniajace niedobór zelaza
Przy wyborze odpowiedniego preparatu zelaza poradz sie farmaceuty.
U osób z zaburzeniami w przyswajaniu zelaza lekarz przepisze preparat zelaza w postaci zastrzyków. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:29, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
MAGNEZ
Podstawowe informacje
Magnez jest niezbednym pierwiastkiem do prawidlowego funkcjonowania organizmu. Jest materialem budulcowym zebów i kosci. Bierze udzial w przemianie weglowodanów, bialek i tluszczy, aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych szczególnie tych wspóldzialajacych z witaminami B, witamina C i E . Magnez pomaga takze w wbudowywaniu wapnia do szkliwa zebowego.
Zapotrzebowanie
Mezczyzni i chlopcy
Od 14 roku zycia do 18 lat 410 mg dziennie
Od 19 do 30 lat 400 mg dziennie
Od 31 wzwyz 420 mg dziennie
Kobiety i dziewczeta
Od 14 do 18 roku zycia 360 mg dziennie
Od 19 do 30 roku zycia 310 mg dziennie
Od 31 roku zycia wzwyz 320 mg dziennie
Kobiety w ciazy
Okolo 350 mg dziennie
Kobiety karmiace
Okolo 310 mg dziennie
Zródla: -Zielone warzywa
-Awokado
-Banany
-Czekolada
-Ziarno zboza
-Orzechy
-Mleko
Niedobory
Objawy: Oslabienie sily miesni, drzenie miesni, oslabienie konczyn, wymioty, nudnosci, napadowe bicie serca. Niedobory sa bardzo rzadko spotykane, niekiedy mozemy zaobserwowac w chorobie alkoholowej, schorzeniach nerek, naduzywaniu diuretyków, wymiotach i biegunce.
Leki uzupelniajace niedobór magnezu
; Preparaty:
Jest dostepnych wiele preparatów magnezu, zawierajacych rózne jego sole, w postaci tabletek zwyklych i musujacych, roztworu do picia, granulatu, itp.
Zazywanie magnezu moze pomóc przy nocnych skurczach lydek. Ponadto magnez zapobiega zawalowi serca, kamieniom nerkowym i zbyt wysokiemu poziomowi cholesterolu. Magnez stosuje sie takze w celu zwiekszenia dzialania niektórych leków nasercowych.
Niektóre zwiazki magnezu stosuje sie takze w nadmiernym wydzielaniu kwasu zoladkowego
-Siarczan magnezu (sól gorzka) dziala jako srodek przeczyszczajacy |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:28, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Fosfor
Podstawowe informacje
Fosfor jest podobnie jak wapn i zelazo niezbednym pierwiastkiem potrzebnym do prawidlowego funkcjonowania organizmu. Okolo 80-90 proc. fosforu wystepuje w organizmie w kosciach i szkliwie zebów, zazwyczaj w polaczeniu z wapniem. Fosfor w postaci kwasu fosforowego wystepuje jako skladnik kwasu DNA i RNA i bez niego komórki nie sa w stanie prawidlowo wzrastac, dzielic sie i funkcjonowac. Wiele enzymów oraz kompleks witamin z grupy B wymaga fosforu do prawidlowego funkcjonowania. Fosfor jest podstawa metabolizmu weglowodorów, tluszczu i bialek. Pierwiastek ten umozliwia rozprowadzanie substancji odzywczych w organizmie.
Zapotrzebowanie
Dorosli
14 lat do 18 lat 1250 mg dziennie
19 lat w wzwyz 700 mg dziennie
Kobiety w ciazy
1250 mg dziennie
Kobiety w ciazy powyzej 18 roku zycia 700 mg dziennie
Kobiety karmiace
1000 mg dziennie
Zródlo:
-Wszystkie produkty bogate w bialko (ser zólty, jaja, mleko, pozostaly nabial, mieso, ryby)
-Produkty pelnoziarniste
-Ciemny ryz
Deficyt
Objawy: Niedobory i symptomy znimi zwiazane spotykamy bardzo rzadko. Jest to zwiazane z wystepowaniem fosforu prawie we wszystkich produktach spozywczych. Naukowcy przeprowadzili badania na zwierzetach, w których byli w stanie doprowadzic do pelnoobjawowej krzywicy, ciezkich niedoborów witaminy D objawiajacych sie utrata wapnia - wszystko to wystapilo w przebiegu ograniczenia podazy fosforu w diecie.
Wazne informacje
Dietetycy ostrzegaja tych, którzy pija duze ilosci napojów gazowanych i tych którzy spozywaja duze ilosci miesa. Moze to spowodowac nadmiar fosforu w surowicy krwi i zaburzac wchlanianie zelaza, jak równiez wplywac na stosunek wapnia do fosforanów, a to prowadzic moze do osteoporozy. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:28, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Wapń
Podstawowe informacjeWapń wchodzi w skład materiału budulcowego kości i szkliwa. W sumie 99 proc. tego pierwiastka buduje strukturę kości i szkliwa. Wapń przez cały czas podlega przemianom polegającym na wbudowywaniu do kości i szkliwa oraz resorpcji. Oprócz tego procesu jest wykorzystywany do przenoszenia impulsów nerwowych, do regulacji układu krzepnięcia, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12. Układ hormonalny i witamina D wpływają na gospodarkę wapniową organizmu. Organizm nie jest w stanie wchłonąć tego pierwiastka bez udziału witaminy D. Ostatnie badania wykazały, iż wapń pełni bardzo znaczącą role w organizmie i prawdopodobnie wpływa także na kontrolę ciśnienia tętniczego.Prawidłowe stężenie wapnia redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych.
Zapotrzebowanie
Dorośliod 14 lat do 18 lat 1300 mg dziennieod 19 lat do 50 roku życia 1000 mg dziennieod 50 roku w wzwyż 1200 mg dziennie
Kobiety w ciąży1200 mg dziennie
Kobiety karmiące1200 mg dziennie Źródła
Źródła: -Wszystkie produkty nabiałowe oprócz masła
-Fasola, groch
-Warzywa (buraki, kapusta włoska, kapusta ogrodowa, szpinak-NIE)
-Ości znajdujące się w puszkach z rybami konserwowymi
Niedobory
Objawy: Opóźnienie wzrostu, deformacja, łamliwość i zniekształcenie kości u dzieci, problemy z uzębieniem, osteoporoza u dorosłych Ważne informacjeDieta bogata w Białko może spowodować wzrost poziomu wapnia w surowicy, podobnie wpływa zwiększona podaż sodu i kofeiny oraz brak aktywności fizycznej i zmiany hormonalne w okresie pomenopauzalnym. Dieta bogate w błonnik wpływa na zahamowanie wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego. Kwas oksalidowy zawarty w szpinaku, botwince, rabarbarze, migdałach i czekoladzie wchodzi w reakcje z wapniem tworząc jego sole, które nie mogą być wykorzystane i metabolizowane przez organizm. Z drugiej strony należy pamiętać, iż zwiększona ilość wapnia powoduje zahamowanie wchłaniania żelaza i cynku. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:27, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
Stany niedoboru skladników mineralnych
Skladniki mineralne - podobnie jak witaminy - sa substancjami spelniajacymi wazne funkcje w organizmie. Do zwiazków tych naleza tzw. pierwiastki sladowe (mikroelementy), które sa niezbedne w bardzo niewielkich ilosciach, np. zelazo, jod, fluor, cynk, miedz, selen, oraz sole mineralne wystepujace w wiekszych ilosciach (makroelementy) - sód, potas, wapn, magnez i fosfor. Dzienna utrata soli mineralnych zostaje zwykle uzupelniona poprzez pelnowartosciowa diete. Zazwyczaj nie spotyka sie niedoboru skladników mineralnych (z wyjatkiem zelaza i jodu), który wynika z niewlasciwego odzywiania sie. Niedobór lub nadmiar okreslonych soli mineralnych powoduje charakterystyczne dolegliwosci. Sole mineralne, takie jak sód, potas, wapn i magnez odpowiadaja za gospodarke wodno-elektrolitowa, przemiane materii, równowage kwasów i zasad.
Objawy
Najczestsze przyczyny niedoboru soli mineralnych:
Nieprawidlowe, monotonne odzywianie.
Duza potliwosc (np. utrata soli w trakcie uprawiania sportu).
Biegunka i wymioty.
Nadmierne wydalanie lub zmniejszone przyjmowanie plynów.
Co mozesz zrobic
Przyjmuj preparaty zawierajace sole mineralne - takze w polaczeniu z witaminami, np. w postaci tabletek musujacych.
Po duzym wysilku fizycznym, polaczonym z intensywnym poceniem sie, mozna uzupelnic strate plynów i elektrolitów, pijac specjalne napoje z dodatkiem elektrolitów.
W przypadku utraty elektrolitów wskutek biegunki lub wymiotów zaleca sie przyjmowac dostepne w aptece preparaty zawierajace elektrolity
Zapobieganie
Odpowiednio urozmaicone odzywianie oraz przyjmowanie wlasciwej ilosci plynów. |
|
|
krzemol |
Wysłany: Sob 0:26, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
ANTYOKSYDANTY
W wyniku procesów przemiany materii, a także na skutek oddziaływania szkodliwych czynników zewnętrznych, w rganiźmie powstają niezwykle reaktywne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Wolne rodniki uszkadzają błone komórkową, niszczą cząsteczki DNA, są również główną przyczyną fizycznych objawów starzenia się. Odgrywają ważną role w rozwoju chorób płuc, serca oraz w powstawaniu nowotworów. Badania naukowe wykazały, że organizm zwalcza destrukcyjne działanie wolnych rodników za pomocą substancji zwanych antyoksydantami. najważniejsze z nich to:
-Witamina C
-Witamina E
-Beat karoten
-Selen
Podobne działanie wykazuje także:
-koenzym Q10
-Cynk
-Glinko Biloba (miłorząb japoński)
-kwas gama-linolenowy
-L-cysteina
-L-glutation
-dysmutaza ponadtlenkowa (SOD)
Zdrowy organizm wytwarza - pod warunkie właściwego odżywiania i czystego środowiska - wystarczającą ilość antyoksydantów, by zneutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników. Zdolność wytwarzania antyoksydantów zależy od genetycznych predyspozycji organizmu, wieku i sposobu odżywiania się. Wyczerpany chorobą, starszy lub nieprawidłowo odżywiany organizm wytwarza mniej antyoksydantów, a tym samym słabiej broni się przed wolnymi rodnikami. Podobnie niekorzystnie działają niektóre czynniki cywilizacyjne:
-zwiększone tempo życia,
-zanieczyszczenie powietrza (dym papierosów, spaliny)
-chemiczne konserwanty żywności i wody pitnej,
-stres,
- promieniowanie TV
Dlatego też możemy pomóc naszemu organizmowi dostarczając mu odpowiednią dawkę antyoksydantów, niezbędną do wali z wolnymi rodnikami. każdy z przeciwutleniaczy z osobna - witamina C, E, beta karoten czy selen - jest w stanie wpływać pozytywnie na nasze zdrowie, jednak doświadczenie pokazuje że ich działanie jest skuteczniejsze, gdy sa przyjmowane razem.
np. witamina E chamując osksydację witaminy A sprawia że, witamina A może przez dłuższy okres czasu pozostawać w stanie czynnym w organiźmie. Witamina E chroni serce, gdyż działa przeciw zakrzepowo i rozszerza naczynia krwionośne. Razem z witaminą A chroni płuca przed osadzaniem się substancji toksycznych. Selen tak jak witamina E, opóźnia starzenie się tkanek. Przyjmowane razem działają silniej niż oddzielnie, co oznacza że działają synergicznie. Selen neutralizuje działanie niektórych rakotwórczych substancji i może chronić przed pewnymi chorobami nowotworowymi. Mężczyźni potrzebują więcej selenu, ponieważ w ich organizmach koncentruje się on w jądrach i jest wydalany razem ze spermą. Ekstrakt z zielonej herbaty jest silnym roślinnym antyoksydantem, zawarte w niej polifenole zmiejszają niekorzystny wpływ wolnych rodników na komórki organizmu. Ponadto stwierdzono, że zielona herbata obniża wysokie ciśnienie krwi, zmiejsza pozim cukru we krwi, zapobiega pewnym chorobom jamy ustnej oraz pomaga zwalczać niektóre infekcje wirusowe i bakteryjne. |
|
|